Hello. We use cookies on this website
to help us and our partners improve
your browsing experience. More Info
Manage Cookies Close

Morice Town Case Study

Morice Town

The bespoke play structures are made out of recycled plastic and rubber materials.

This meant that pupils could see a practical example of the three ‘Rs’ – reduce, reuse, recycle.

Morice Town Meadows: GreenPlay in the city

Morice Town Primary School in Plymouth had big ideas for a small underused natural play area. The school children dreamt of a playhouse, pond, planters, cycle track, sandpit, shaded pavilion, humps and bumps, storytelling areas and water play.

Given the coastal location, the brief demanded extremely durable materials that wouldn’t rot. Naturally, the busy staff wanted a low-maintenance solution, so the structures were made out of recycled construction plastics.  Because the school is in a built-up area in the middle of a city, it was important to incorporate as many natural play elements as possible into the design such as: sand, water and meadow grass.

The new playscape provides a full range of play experiences for pupils, from high octane physical play, to sensory and imaginative activities.  As space was tight, each play element was carefully chosen to deliver maximum play value.

Transforming yesterday's recycled materials into a green play space

The bespoke play structures are made out of recycled plastic and rubber materials. This meant that pupils could see a practical example of the three ‘Rs’ – reduce, reuse, recycle.

Even the builders embraced the sustainability agenda, finding an old decorative grid abandoned in the street and turning it into a new pond guard!

Financing for your eco-friendly playground project

Morice Town needed to raise some additional funds to fulfil their grand designs.  We worked with the school on a successful grant application which meant they could realise their full vision of a ‘Morice Town Meadows’ playscape.

For other great eco ideas, check out the playground at Nancledra School.

A green play space

The bespoke play structures are made out of recycled plastic and rubber materials. This meant that pupils could see a practical example of the three green ‘Rs’ – reduce, reuse, recycle.

Even the builders embraced the sustainability agenda, finding an old decorative grid abandoned in the street and turning it into a new pond guard!

Schools & Nurseries side

Hidden treasures tucked in natural play spaces

  • As space was tight, each play element was carefully chosen to deliver maximum play value.
  • The planters were specially designed at graded intervals to allow different aged pupils the chance to get their hands dirty digging.
  • A large tunnel runs through the centre of the planter for pupils to crawl along and provides a link between the different zones.
  • Flagpoles have been put up so children can paint their own flag designs and personalise the space.
  • The pond’s retaining wall doubles as a huge outside chalk board which is washed clean regularly by the West Country rain.
  • Seats are moulded into the grassy mounds so children can sit and chat as well as play roly-poly games.
  • Hidden treasures include a secret sandpit built into the bottom of the new pavilion floor, which can be closed when children want to race around the cycle track or when it’s story time.
  • A vertical water play structure saves valuable space and creates a tumbling waterfall. Even the play house maximises play opportunities as climbing holds are built on to the playhouse roof!

© hibu (UK) Limited . All rights reserved. Conditions of use |Privacy Policy |Cookie Policy Web design by hibu