Hello. We use cookies on this website
to help us and our partners improve
your browsing experience. More Info
Manage Cookies Close

Nancledra banner

Nancledra School

“The new playground serves as a practical example of a sustainable project for the pupils.

It has been a great way of saving money, saving energy and reducing our impact on the environment.”

Headteacher Mr Rick Gilll

Nancledra School: A new playground that didn't cost the Earth

Nancledra School near Penzance had a vision of revamping their outdoor space.

At first they considered new play equipment. But then they thought of the environmental benefits of improving their existing equipment. 

With a bit of imagination and effort, they decided to transform their existing kit into a new and exciting play area for the pupils.

Putting the 3 green Rs into practice

Instead of learning the usual 3 Rs, the school has worked on their green 3 Rs – to ‘reduce, reuse and recycle.’ 

Rather than dumping the old kit, it was redesigned and reused to complement the landscape. The project incorporated natural play elements, such as grassy slopes, for maximum play value. 

The old safety surfacing was reused to provide a new mud-free, all-weather area. 

Even the new ‘plastic wood’ slide steps was made out of recycled materials, starting out life as yoghurt pots and plastic milk bottles.

Small changes with big results

This grounds improvement project shows how small changes can produce big results.

Headteacher Mr Rick Gill said: “Redesigning and repositioning the old play kit has resulted in a brilliant new outdoor space. The new playground serves as a practical example of a sustainable project for the pupils. It has been a great way of saving money, saving energy and reducing our impact on the environment.”

Find more eco inspiration at Morice Town Meadows in Plymouth.

Nancledra Image

Designed to complement the area's natural beauty

THE TIRED OLD PLAYGROUND ABOVE WAS REMODELLED TO MAKE THE MOST OF THE BEAUTIFUL GROUNDS:

  • The play tower is now a look-out tower with sweeping views of the countryside. 
  • Meanwhile, the old slide steps were taken away and the slide was moved to follow the natural slope of the hill.

© hibu (UK) Limited . All rights reserved. Conditions of use |Privacy Policy |Cookie Policy Web design by hibu